Kuchnia myśliwska w ziemiańskim dworze

Kuchnia myślwskaWigilijny poranek tradycyjnie zaczynał się polowaniem, co, jak głosił jeden z przesądów myśliwskich, zapewniało szczęście przez cały nadchodzący rok. Łupem myśliwych padały przede wszystkim zające, ale także lisy, dziki, bażanty, króliki i kuropatwy. Polowano wspólnie z sąsiadami i gośćmi z odleglejszych stron. W latach trzydziestych do Demidówki na Podolu „przybywali przeważnie saniami – wspominał Andrzej Kuśniewicz w Mieszaninach obyczajowych – aż znad Zburcza, bywało spod Tarnopola. I od Czortkowa, i spod Budzanowa, i od Skałata. Zazwyczaj przyjeżdżali na tę okazję, by zostać potem u nas na wigilii, obaj wujkowie wojskowi, obaj zawołani myśliwi: Stach i Jurek”. A to wszystko, „by nie uchybić wieloletniej tradycji”.

[W ziemiańskim dworze, Maja Łozińska]

Myślistwo, polowania i tradycje łowieckie na stałe były wpisane w tradycje oraz codzienne życie dworów i pałaców. Z wielką radością zaprezentowaliśmy zatem w naszej księgarni wyjątkowy reprint dzieła Jana Szyttlera „Kuchnia myśliwska” z 1845 roku.

KUCHNIA MYŚLIWSKA, Jan Szyttler

KUCHNIA MYŚLIWSKA, Jan Szyttler

KUCHNIA MYŚLIWSKA, Jan Szyttler

Ta wyjątkowa książka, której kompletny tytuł brzmi:

KUCHNIA MYŚLIWSKA,

czyli na łowach: dla uśmierzenia głodu, dogadzając oraz najdelikatniejszemu smakowi
z dodaniem
rad i przepisów
do urządzenia ubitej zwierzyny czworonożnej lub ptactwa, tudzież przygotowania naprędce posiłku z wybranych rozmaitych drobnych cząstek zwierzyny.

„z pierwszej ręki” pozwala zasmakować dziś prawdziwego polowania. Zbiór ten mianowicie prócz wielu niepowtarzalnych receptur i przepisów zawiera również praktyczne porady jak przygotować się do łowów (zabierać ze sobą bułki bardzo posilne do zapaśnej torby myśliwskiej, wykonane z ciasta drożdżowego z farszem zajęczym oraz napój zdrowy na łowach, z imbiru, kandyzowanego cukru, cytryn oraz drożdży zalanych wodą) oraz jak skonstruować przenośny kominek (autor zamieszcza w książce dokładny opis konstrukcji z rysunkiem). Kuchnia myśliwska Szyttlera to również swoisty przewodnik po łownej zwierzynie: sarnach, dzikach, niedźwiedziach, zającach, łosiach, jeleniach, danielach, żubrach, bobrach i niezliczonych gatunkach dzikiego ptactwa. Polecamy!

KUCHNIA MYŚLIWSKA, Jan Szyttler

KUCHNIA MYŚLIWSKA, Jan Szyttler

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *