Pierwsza polska książka kucharska w naszym sklepie!

Z radością informujemy, że Stylowy Dwór poszerzył swoją ofertę kulinarną o Compendium Ferculorum albo zebranie potraw czyli pierwszą zachowaną polską książkę kucharską wydaną w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy.

W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski.

Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki

COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *